• logo
  • shakarim
    u n i v e r s i t y
Білім беру бағдарламалары
6B07109 - Тамақ инженериясы
B064 Механика және металл өңдеу білім беру бағдарламаларының тобы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары білім беру саласына кіреді.

Кіріспе
6В07109 Тамақ инженериясы білім беру бағдарламасы Семей қаласының Шәкәрім атындағы университетінің Тамақ инженериясы ғылыми-зерттеу мектебінің «Технологиялық жабдықтар» кафедрасымен әзірленген. ҚР Президентінің 2023 жылғы 1 қыркүйектегі Қазақстан халқына Жолдауында міндет қойылған «агроөнеркәсіптік кешенде нақты серпіліске қол жеткізу, үш жыл ішінде АӨК-дегі өңделген өнімнің үлесін 70% - ға дейін ұлғайту. Жеткізудің ауқымын, сапасын және жүйелілігін қамтамасыз ете алатын кәсіпорындар болуы керек. Басымдық біз үшін перспективалы бағыттар болуы керек: ет, сүт және астықты терең өңдеу". Қойылған міндеттерді шешу үшін еліміздің 12 өңірінде жаңа жобалық қуаттар пайда болуы тиіс. Мәселен, Абай облысында тамақ өнеркәсібі мен агроөнеркәсіп кешенінде жобалар іске асырылуда-инвестициялардың жалпы көлемі 40,9 млрд теңгені құрайды. 1,1 мыңнан астам адам жұмысқа орналасады. Кәсіпорындарды іске қосу 2023-2025 жылдары жүзеге асырылады. Шығыс Қазақстан облысында жалпы құны 62,4 млрд теңгені құрайтын 10 агроөнеркәсіптік нысан ашу жоспарлануда. Бұл тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің жаңа кәсіпорындарын инженерлік-техникалық кадрлармен қамтамасыз етуді талап етеді.
«6B071 - Инженерия және инженерлік іс» даярлау бағыты бойынша білім беру процесінің аяқталуының негізгі критерийі білім алушылардың теориялық оқытудың кемінде 205 кредитін, сондай- ақ практиканың кемінде 27 кредитін, қорытынды аттестаттаудың 8 кредитін меңгеруі болып табылады. Барлығы 240 кредит.
Типтік оқу мерзімі: 3 жыл
Мақсаты
Тез өзгеретін әлеуметтік-экономикалық жағдайларға бейімделуге қабілетті тамақ және қайта өңдеу кәсіпорындарының инжинирингі саласында жұмыс істеу үшін бәсекеге қабілетті мамандар даярлау, сондай-ақ тұлғаның жан-жақты кәсіби және зияткерлік дамуына қажеттіліктерін қанағаттандыру
Түлектің біліктілік сипаттамасы
  • Берілетін дәреже / біліктілік
    6B07109 – Тамақ инженериясы білім беру бағдарламасы бойынша техника және технологиялар бакалавры
  • Кәсіп атауы / маманның қызметінің тізімі
    механик; инженер-механик; конструктор; инженер-конструктор; технолог; ғылыми қызметкер
  • СБШ (салалық біліктілік шеңбері) бойынша біліктілік деңгейі
    6
  • Кәсіби қызмет саласы
    тамақ және қайта өндеу өнеркәсібінің ұйымдары, кәсіпорындары; - мемлекеттік басқару органдары; - жобалау-конструкторлық және ғылыми-зерттеу ұйымдары; - әртүрлі меншік нысанындағы фирмалар
  • Кәсіби қызмет нысаны
    - технологиялық машиналар мен жабдықтар; - машина жетектерінің жүйесі; - конструкциялық және пайдалану материалдары; - технологиялық машиналарды пайдалануға, техникалық қызмет көрсетуге және жөндеуге арналған жабдық; - машиналардың жұмыс процестерін автоматтандыруға арналған жабдықтар; - машиналарды жобалау үшін жабдық
  • Кәсіби қызмет түрлері
    Өндірістік-технологиялық қызмет: - жұмыс орындарын ұйымдастыру, оларды техникалық жабдықтау; - технологиялық жабдықтарды орналастыру және технологиялық жабдықтарға қызмет көрсету. Сервистік-пайдалану қызметі: - технологиялық машиналар мен жабдықтарды баптау және қызмет көрсету; - технологиялық машиналар мен жабдықтардың техникалық жай-күйі мен қалдық ресурсын тексеру; - профилактикалық тексеру және жоспарлы-алдын ала жөндеу жүйесін ұйымдастыру. Ұйымдастыру-басқару қызметі: - техникалық құжаттаманы (жұмыс кестелерін, нұсқаулықтарды, жоспарларды, сметаларды, материалдарға, жабдықтарға және т. б. өтінімдер), сондай-ақ бекітілген нысандар бойынша белгіленген есептілікті жасау; - орындаушылардың шағын ұжымдарының жұмысын ұйымдастыру. Монтаждау-реттеу қызметі: - технологиялық машиналар мен жабдықтарды баптау, икемдеу, реттеу және тәжірибелі тексеру; - технологиялық машиналар мен жабдықтарды монтаждау, баптау, сынау және пайдалану. Есептік-жобалау қызметі: - жобалауды автоматтандырудың стандартты құралдарын пайдалана отырып, техникалық тапсырмаға сәйкес бөлшектер мен тораптарды есептеу және жобалау; - жобалау және жұмыс құжаттамасын әзірлеу, аяқталған жобалау-конструкторлық жұмыстарды ресімдеу. Эксперименттік-зерттеу қызметі: - зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты, отандық және шетелдік тәжірибені зерделеу; - орындалған тапсырма бойынша есеп жасау, зерттеулер мен әзірлемелердің нәтижелерін енгізуге қатысу.