• logo
  • shakarim
    u n i v e r s i t y
Білім беру бағдарламалары
7M07103 - Технологиялық машиналар мен жабдықтар
М103 Механика және металл өңдеу білім беру бағдарламаларының тобы 7М07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары білім беру саласына кіреді.

Кіріспе
Аталмыш бағдарлама Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің инженерлік-технологиялық факультетінің "Технологиялық жабдықтар және машина жасау" кафедрасының магистратурасына арналған Қазақстан Республикасы Ғылым және жоғары білім министрлігінің нормативтік құжаттарының талаптарын ескере отырып, «7М07103 Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығы бойынша білім беру процесін ұйымдастыруға арналған құжаттар жүйесі болып табылады. «7М07103 Технологиялық машиналар мен жабдықтар» ББ негізгі білім беру бағдарламасының міндетті құрамдас бөлігі болып табылады. Әрбір пәннің (курстың) бағдарламасы нақты маманды даярлаудың бірыңғай мақсатты қондырғысын орындауға бағытталған және базалық оқу-әдістемелік құжат болып табылады. Оқу үдерісін ұйымдастырудың модульдік жүйесін енгізу оқу пәндерінің бағдарламаларын жасауға, олардың құрылымы мен мазмұнына ерекше талаптар қояды. Оқу пәнінің бағдарламасы тиісті сатыны (деңгейін) көрсете отырып, жоғары кәсіптік білім берудің ББ әрбір бағыты үшін әзірленеді.
Ғылыми-педагогикалық бағыттағы магистрлерді даярлау бойынша білім беру процесінің аяқталуының негізгі критерийі білім алушылардың теориялық оқытудың кемінде 88 кредитін, соның ішінде 6 кредит педагогикалық практика, 13 кредит зерттеу практикасы, сондай-ақ тағылымдамадан өтуді және магистрлік жобаны орындауды қоса алғанда, магистранттың ғылыми -зерттеу жұмысының кемінде 24 кредитін, қорытынды аттестацияның кемінде 8 кредитін игеру болып табылады. Барлығы 120 кредит.
2 жыл.
Мақсаты
Тез өзгеретін әлеуметтік-экономикалық жағдайларға тез бейімделуге қабілетті тамақ және ет-сүт өнеркәсібінің технологиялық машиналары мен жабдықтары саласында жұмыс істеу үшін бәсекеге қабілетті мамандар даярлау, сондай-ақ тұлғаның жан-жақты кәсіби және интелектуалдық дамуына қажеттіліктерін қанағаттандыру
Түлектің біліктілік сипаттамасы
  • Берілетін дәреже / біліктілік
    7М07103- Технологиялық машиналар мен жабдықтар білім беру бағдарламасы бойынша техника ғылымдарының магистрі
  • Кәсіп атауы / маманның қызметінің тізімі
    ЖОО-да оқытушы, механик, әртүрлі меншік нысанындағы тамақ кәсіпорындарының шебері, өндірістік зертхананың техник-технологы, ғылыми-зерттеу институттары мен ЖОО-да ғылыми қызметкер, стандарттау және сертификаттау орталықтарында маман.
  • СБШ (салалық біліктілік шеңбері) бойынша біліктілік деңгейі
    7
  • Кәсіби қызмет саласы
    әскери-өнеркәсіптік кешенді қоса алғанда, өнеркәсіптің барлық салалары; -технологиялық процестерді әзірлеуді және тамақ өндірісі өнімдерін өндірістік алуды жобалау-конструкторлық және ғылыми-зерттеу қамтамасыз ету, жобалау-конструкторлық және ғылыми-зерттеу ұйымдары; - әр түрлі меншік түріндегі фирмалар, жоғары және орта арнаулы мекемелер.
  • Кәсіби қызмет нысаны
    ғылыми-педагогикалық дайындық кезінде: - ЖОО және басқа да оқу орындары, ғылыми-зерттеу институттары; - технологиялық машиналар мен жабдықтарға қызмет көрсету және жөндеу бойынша қызмет көрсету бойынша әртүрлі типтегі кәсіпорындар.
  • Кәсіби қызмет түрлері
    7М07103- Технологиялық машиналар мен жабдықтар ББ магистратура түлектері ғылыми және педагогикалық дайындық кезінде келесі кәсіби қызмет түрлерін орындай алады: - білім беру ұйымында зерттеуші, ғылыми қызметкер, ЖОО оқытушы.
Құзыреттіліктерді дамытуға арналған оқыту модульдерінің картасы
Әлеуметтік-лингвистикалық және ғылыми-педагогикалық қызмет

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

• Ғылыми-зерттеу қызметі барысында туындайтын және тереңдетілген кәсіби білімді талап ететін міндеттерді шешеді; • Қажетті зерттеу әдістерін таңдайды, бар әдістерді өзгертеді және нақты зерттеу міндеттеріне негізделген жаңа әдістерді әзірлейді; • Ғылым тарихы мен философиясы, жаратылыстану, әлеуметтік-гуманитарлық және техникалық білім әдіснамасы негізінде қазіргі заманғы теория мен практиканың болмысын талдайды және түсінеді. • Ғылыми материалды шет тілінде баяндайды; • Мамандық бойынша түпнұсқа әдебиетті оқиды, аударады, кейіннен интерпретацияны талдайды және алынған ақпаратты бағалайды; • Кәсіби қызметтің шет тілінде іскерлік хат алмасуды жүргізеді. • Жоғары педагогикалық білім беру мәселелерін және оны одан әрі дамыту перспективаларын шешеді; • Жоғары оқу орындарының тиімді технологияларын қолдану мәселелерін қарастырады; • Өзекті және психологиялық-педагогикалық мәселелерді шешеді; • Қол жеткізілген нәтижелерді бағалайды. • Кейінгі кәсіби қызметте пайдалану үшін оңтайлы көлемде психологиялық теория мен практиканың қазіргі жағдайы туралы ақпаратты меңгереді. • Басқару психологиясының негізгі аспектілері туралы білімдерін көрсетеді, басқарушылық өсудің өзіндік перспективаларын түсіну қажеттілігі

Мал және өсімдік тектес шикізатты қайта өңдеуге арналған техника

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

• Өлшеу теориясының негізгі көріністерін, физикалық шамалар мен өлшем бірліктерін және жалпы өлшеу заңдары мен ережелерін ажыратады • Алынған білімді практикалық мақсатта пайдаланудың құндылығын анықтайды • Азық-түлік шикізатын престеу жабдықтарының негізгі түрлерін, Престеу процесінің кинетикасы мен динамикасының негіздерін ажыратады және азық-түлік шикізатын престеу машиналарының есебін жүргізеді • Курстың типтік жобалық міндеттерін шешуде теориялық білімді қолдану тәсілдерімен тамақ шикізатын престеуге арналған технологиялық машиналар саласындағы базалық білімді көрсетеді • Технологиялық жабдықтарды есептеуде қолдану үшін тамақ өнімдерінің құрылымдық-механикалық сипаттамаларын анықтайды • Технологиялық өңдеу барысында тамақ массаларының құрылымдық-механикалық сипаттамаларының өзгеру сипатын талдайды және оларды реттеу бойынша ұсынымдар береді • Технологиялық машиналардың параметрлерін өлшеу және бақылау әдістері мен аспаптарын және басқа оқу пәндерін оқу кезінде алған білімдерін пайдалану үшін олардың есептерін әзірлейді • Технологиялық машиналардың параметрлерін өлшеу және бақылау бойынша заманауи мәселелер бойынша базалық білімді көрсетеді • Тамақ өндірісінің технологиялық ағындарын механикаландырудың негізгі әдістерін салыстырады • Азық-түлік өндірісінің технологиялық ағындарын механикаландыру схемасын құру және қажетті есептеулерді орындау • Астық өңдеудегі заманауи жабдықтардың есептері мен әрекет ету принциптерін жіктейді • Биотехнологияда қолданылатын жабдықтардың негізгі түрлерін анықтайды • Курстың үлгілік жобалық міндеттерін шешуде теориялық білімді пайдалану дағдылары мен тәсілдерін меңгерген • Сұйық гетерогенді жүйелерді бөлуге арналған технологиялық жабдықтардың жіктелуі мен жұмыс принципін таниды. • Сұйық біртекті емес жүйелердің техникасы мен технологиясы және оларды бөлу әдістері бойынша базалық білімі мен дағдыларын көрсетеді. • Заманауи мәселелер туралы түсінікке ие болу, осы білімді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану дағдылары мен тәсілдерін меңгеру. • Ет-сүт және тамақ өнеркәсібінде қолданылатын қаптама мен ыдыс саласында базалық білімді көрсетеді.