• logo
  • shakarim
    u n i v e r s i t y
Білім беру бағдарламалары
7M05102 - Биотехнология
М082 Биотехнология білім беру бағдарламаларының тобы 7М05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика білім беру саласына кіреді.

Кіріспе
Білім беру бағдарламасы бойынша даярлықты жүзеге асыратын Семей қаласының Шәкәрім атындағы университетінің «Тамақ өндірістерінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының инженерлік- технологиялық факультеті М082- «Биотехнология» білім беру бағдарламаларының тобы бойынша жүзеге асыратын 7М05102 «Биотехнология». Білім беру бағдарламасы аймақтық еңбек нарығының қажеттілігін ескере отырып әзірленген. Білім беру бағдарламасы білім беру процесін жүзеге асырудың мақсатын, күтілетін нәтижелерін, мазмұнын, шарттары мен технологияларын, осы дайындық бағыты бойынша бітірушінің дайындық сапасын бағалауды регламенттейді және бітірушінің кәсіби қызметінің бағыттары мен бағдарламасының сипаттамасын, оқу нәтижелері мен алған құзыреттерін, білім алушыларды даярлау сапасын қамтамасыз ететін білім беру процесін ұйымдастыруды қамтиды.
Ғылыми-педагогикалық бағыттағы магистрлерді даярлау бойынша білім беру процесінің аяқталуының негізгі критерийі білімалушылардың теориялық оқытудың кемінде 88 кредитін, соның ішінде 6 кредит педагогикалық практика, 13 кредит зерттеу практикасы, сондай-ақ тағылымдамадан өтуді және магистрлік жобаны орындауды қосаалғанда, магистранттың ғылыми-зерттеу жұмысының кемінде 24 кредитін, қорытынды аттестацияның кемінде 8 кредитін игеру болып табылады. Барлығы 120 кредит.
2 жыл.
Мақсаты
Мемлекет пен нарықтың қажеттіліктеріне, университеттің ғылыми-практикалық қызметіне, ғылымның және өндірістің заманауи мәселелерін шешуге қабілетті жаңа білім берудің ғылыми, ғылыми және педагогикалық кадрларын даярлау, сонымен қатар, осы мамандық бойынша бітірушілердің бәсекеге қабілеттілігін қалыптастыру және серпінді технологиялар жасау
Түлектің біліктілік сипаттамасы
  • Берілетін дәреже / біліктілік
    7М05102 «Биотехнология» білім беру бағдарламасы бойынша жаратылыстану ғылымдарының магистрі
  • Кәсіп атауы / маманның қызметінің тізімі
    -Кіші ғылыми қызметкер - инженер-технолог (технолог); - сапа инженері; - инженер-техник; - Өндірісті дайындау бойынша инженер; - Өндірістік зертханаларда техник; зерттеу, жобалау, технология, жобалау ұйымдарының көмекшісі
  • СБШ (салалық біліктілік шеңбері) бойынша біліктілік деңгейі
    7
  • Кәсіби қызмет саласы
    Өңдеуші өнеркәсіп, ауыл шаруашылығы, ғылым, білім
  • Кәсіби қызмет нысаны
    - ғылыми-зерттеу институттары; - тамақ және қайта өңдеу, микробиологиялық, өнеркәсіптік кәсіпорындар мен зертханалар; - ауыл шаруашылығы кәсіпорындары; асыл тұқымды бекеттер; - экологиялық қызметтер мен ұйымдар; - санитарлық-эпидемиологиялық станция; - оқу орындары; - ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылауға арналған зертханалар;
  • Кәсіби қызмет түрлері
    Есеп айырысу және дизайн; Ұйымдастыру және басқару; Өнеркәсіптік және технологиялық; Эксперименттік зерттеулер; Білім беру
Құзыреттіліктерді дамытуға арналған оқыту модульдерінің картасы
Модуль 1. Социолингвистикалық және ғылыми-педагогикалық қызмет

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Социолингвистикалық құзыреттілікті қалыптастыруға және кәсіби қызметте іргелі ғылыми-педагогикалық, басқарушылық, коммуникативтік білім мен дағдыларды қолдануға ықпал етеді.

Модуль 2. Ғылыми-зерттеу жұмысы және экспериментті жоспарлау

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Ғылыми зерттеудің қазіргі әдістері, экспериментті ұйымдастырудың ғылыми негіздері, ақпаратты жинау және өңдеу. Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру мен жоспарлаудың негізгі принциптері. Магистрлік диссертацияның бағыты мен тақырыбын өзектілігін, ғылыми және қолданбалы маңыздылығын белгілей отырып таңдау принципі. Негізгі бөлімдерді және оларды орындау мерзімдерін көрсете отырып, магистрлік диссертацияның жұмыс жоспарын құрудың негізгі кезеңдері. Ғылыми жұмыстың нәтижелерін көрсету және ұсыну.

Модуль 3. Биотехнологияның заманауи әдістері

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Биотехнологияның заманауи әдістері. Биотехнологияның молекулалық-генетикалық негіздері. Биотехнологияның жасушалық және молекулалық аспектілері. Биологиялық белсенді заттарды анықтау әдістері. Өнімдерді бөлу және тазартудың заманауи әдістері. Микробиологиялық талдау әдістері. Талдаудың физика-химиялық әдістері. Анализдің биохимиялық әдістері.

Модуль 4. Биотехнологиялық процестерді моделдеу және оңтайландыру

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Биотехнологиялық процестерді модельдеу, оңтайландыру немесе жобалау. Тағам құрамын модельдеу және оңтайландыру. Биотехнологиялық өндірістің микробиологиялық негіздері. Тағамдық қоспалар мен биологиялық белсенді заттардың биотехнологиясы. Стартер дақылдарының биотехнологиясы. Өндірістік микроорганизмдердің биологиясы. Органикалық қышқылдар мен ақуыз препараттарының биотехнологиясы. Тамақ өндірісінің ғылыми негіздері. Биотехнологиялық өндірістің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау. Тамақ және өнеркәсіп өндірісіндегі биоқауіпсіздіктің заманауи мәселелері.